Svenska kyrkan lockar ungdomar med LAN och resor

2:02 min

Läger i Köpenhamn, Assisi, Berlin eller Wales. Eller konfirmation med fotbolls- eller LAN-tema. Det är något som Svenska kyrkan i Gävle lockar 14-åringar med som vill konfirmera sig.

Men det börjar redan fredagen den 2 juni med en upptaktsträff i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle, det berättar Sven Hillert som är präst i Gävle.

– Panetoz heter dragplåstret men man kan också käka korv och kanske ha skumdisco, säger Sven Hillert.

En konfirmation, alltså en bekräftelse på det kristna dopet, behöver alltså inte betyda att man sitter och läser och tolkar bibeln, hårt övervakad av en sträng kyrkoherde, utan det kan också betyda att man sitter och spelar dataspel.

– Det är ju en särskild värld, datorns värld, att många spel går ut på att man har ihjäl varandra och då pratar vi om det, säger Sven Hillert.

Men om man inte vill spela dataspel eller fotboll så kan man ge sig ut och resa.

Svenska kyrkan i Gävle erbjuder resor till både Berlin och Wales till exempel. En som var med på en sådan resa var Sofia von Reedtz.

– Det var roligt att se en annan kultur, det var coolt, säger Sofia von Reedtz.

Men frågan är om man verkligen måste locka med resor och annat för att få ungdomar att konfirmera sig? Ja, säger Sven Hillert.

– Förr kanske det räckte med att man ringde i kyrkklockan men i dag kanske man behöver säga det är något extra här, säger Sven Hillert.

Och Sofia von Reedtz håller med.

– Alltså, det bidrog ju lite till att man hade något att se fram emot men det skulle nog vara kul annars också, säger Sofia von Reedtz.