Inlandsbanan planerar miljardinvestering

6:58 min

Nu finns planer på en historisk miljardinvestering för att rusta upp hela Inlandsbanan inom de närmaste åren. Investeraren kommer från Australien.

Inlandsbanan, som sträcker sig mellan Gällivare och Mora och som bland annat går genom Ljusdals kommun, skulle kunna utvecklas till en attraktiv transportled som kraftigt förbättrar förutsättningarna för transportarbeten och samhällsservice i hela inlandet, menar bolaget som driver trafiken.

För det krävs investeringar på en miljard eller mer och vid en pressträff på onsdagen presenterades en möjlig lösning.

– Vi måste få en bättre bana, och då tror inte jag att det är möjligt att göra i små steg eller lite småskvättar här och där, utan då är det ett rejält tag som behövs, säger vd:n Peter Ekholm.

Det är all räls och slipers som behöver bytas ut för att kunna utveckla trafiken och nu finns ett företag från Australien – Macquarie som jobbar med fondförvaltning, bland annat svenska pensionsfonder – som är berett att gå in och investera i upprustning av Inlandsbanan.

– De är en enormt kompetent organisation för att driva igenom såhär stora projekt på kort tid, säger Peter Ekholm.

Inlandsbanan AB och Macquarie har skrivit en gemensam avsiktsförklaring och Peter Ekholm tror att ett investeringsbeslut kan vara klart före jul.

– Vi vill tillsammans med befintliga ägare hitta en möjlighet att investera i banan. Det rör sig om flera miljarder kronor för att få upp banan i gott skick längs hela sträckan. Genom en modernisering kan vi möta olika kundbehov längs hela sträckan, säger Henrik Dahlström, Senior Vice President för Macquarie Infrastructure and Real Assets i ett pressmeddelande.

Henrik Dahlström var med vid pressträffen men avböjde att vara med på en radiointervju med hänvisning till företagets policy som inte tillåter intervjuer i etermedier. 

Fortfarande pågår diskussioner om hur planerna ska förverkligas samt förhandlingar mellan kommunerna som äger Inlandsbanan och Macquarie, men bådas förhoppning är att landa i ett avtal så snart som möjligt, skriver Inlandsbanan i pressmeddelandet.