En miljon till att kartlägga rasismen mot samer

Regeringen ger Sametinget i uppdrag att kartlägga förekomsten av rasism mot samer i dag, såväl bland vuxna som hos barn och ungdomar.

Kartläggningen ska omfatta utsatthet för rasism och hatbrott. I uppdraget ingår att lämna förslag till åtgärder mot rasism mot samer samt att sprida resultatet av kartläggningen. Redovisning ska lämnas senast den 1 oktober 2018.

- Rasismen mot samer var en viktig del av regeringens nationella plan mot rasism och hatbrott. Det finns redan idag kunskap om detta, men vi behöver ett större kunskapsunderlag och även förslag på åtgärder, säger Kristoffer Talltorp som är pressekreterare åt Alice Bah Kuhnke.

Kartläggningen ska vara klart 2018 då Sametinget ska leverera ett resultat till regeringen. Talltorp berättar att tanken är att sätta igång arbetet så fort det är möjligt - och att Sametinget själv ansvarar för att genomföra uppdraget.

Sametinget ska sedan hjälpa till att sprida resultatet av kartläggningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio