Finnblicken

Finska Yle vill veta: Hur och var lever dagens utlandsfinländare?

0:42 min

Sammanlagt två miljoner finländare bor utomlands. Finska Yle samlar nu berättelser från utlandsfinländare, som en del av Finlands hundraårsfirande.

Det finska public service bolaget Yle har startat ett projekt för att ta reda på hur de mest finska städerna utomlands ser ut år 2017. Meningen är att samla så många berättelser som möjligt från utlandsfinländare och se hur "Det finska imperiet" ser ut idag.

Kampanjen är en del av firandet av det självständiga Finland som i år fyller 100 år.   

Två miljoner finländare bor utomlands

Finland har fem och en halv miljoner invånare, men det finns sammanlagt två miljoner finländare som bor utomlands. I gruppen räknas även tredje generationens finländare, säger kampanjens producent Liisa Lehmus.

Det väckte frågan om var alla dessa utlandsfinländare befinner sig. Inom projektet uppmanar vi alla utlandsfinländare att berätta var de bor och hur deras liv ser ut.

Världens största finska städer utomlands ligger numera i Sverige och i Spanien

År 1870 låg staden med flest finskspråkiga invånare inte ens i Finland. Istället var det St Petersburg som hade fler finskspråkiga invånare än både Helsingfors och Åbo. Idag är utlandsfinländarna betydligt färre i St Petersburg - under 1000.

Av dagens två miljoner utlandsfinländare bor cirka 700 000 i Sverige. Bara i Stockholm bor det i dagsläget cirka 46 000 finländare.

Förutom Sverige är Spanien det land i Europa som dragit till sig flest finländare. I spanska Fuengirola bor för tillfället mellan 25 000 och 30 000 utlandsfinländare, enligt Yle.  

Dålig kunskap om Storbritannien och USA 

Exakta siffror över antalet utlandsfinländare går enligt Yle endast att få från Sverige och Kina, där siffrorna dessutom är specifika för olika städer. 

Svårare är det dock att få liknande siffror från till exempel Storbritannien och USA, som är två av de mest populära destinationerna bland finländare.

Överraskande nog så går det inte att få exakta siffror från Storbritannien.

Även i USA, där det enligt Yle bor mellan 21 000 och 31 000 finländare, är siffrorna inte uppdaterade. Där genomförs en folkräkning som baseras på nationalitet endast var tionde år, berättar Lehmus.

"Även sverigefinländare är välkomna att delta" 

Projektet "Det finska imperiet" finns på Yle:s hemsida och formuläret går att fylla i på till exempel svenska eller engelska om ens finska inte är tillräcklig, betonar Liisa Lehmus.