C kritiserar förslag om friår: Helt fel

1:17 min

Helt fel att blås liv i friåret – så låter kritiken mot regeringens förslag om att utreda ett alterneringsår – ett år då den som jobbar istället ska kunna studera, omskola sig eller starta företag.

– Det fungerar inte. Vi ser när vi utvärderar att de som tar del av detta får inte en starkare ställning på arbetsmarknaden, det minskar inte sjukskrivningarna och dessutom leder det till ökad byråkrati. Det är ett feltänkt koncept, säger Emil Källström som är centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson.

Förslaget går ut på en person som jobbar ska kunna jobba ihop till att ha i ett år ledigt för att istället kunna plugga eller till exempel starta ett eget företag.

I mitten av 2000-talet införde den socialdemokratiska regeringen ett friår, som sen avskaffades av alliansregeringen. Men arbetsmaknadsminister Ylva Johansson menar att alterneringsåret, till skillnad från friåret inte är ett sätt att få fler i arbete utan att på människor att orka jobba längre och höja pensionsåldern.

Ett stort problem ligger istället hos arbetsgivarna i offentlig sektor, menar centerpartiets Emil Källström:

– Vill man få folk att jobba längre så tror jag inte att lösningen är att man slutar jobba under ett år, utan det handlar om ett arbetsliv som fungerar varje år. Inte minst offentliga arbetsgivare måste fundera på hur man jobbar med personalutveckling, hur man jobbar med ledarskap så att det blir ett uthålligt arbetsliv med nöjda medarbetare. Kommuner och landsting, framförallt gör det här alldeles för dåligt idag.

Förslaget ska nu utredas av miljöpartiets förra partisekreterare Anders Wallner.