Så ska polisen förebygga att det skrivs ett nytt romregister

1:30 min

Polisen har dragit igång omfattande utbildningsinsatser för att undvika att ett nytt romregister skrivs. Enhetschefen på polismyndighetens rättsavdelning, Eva Lindeblad, kan däremot inte garantera att något liknande aldrig händer igen.

– Det känns bra för de som har drivit det här ärendet att de nu ska få upprättelse och sina pengar utbetalade, säger Eva Lindeblad, enhetschef på polismyndighetens rättsavdelning.

I dag kom beskedet att justitiekanslern inte överklagar hovrättens beslut att ge skadestånd på 30 000 kronor till de som förekommit i det så kallade romregistret. Tidigare har justitiekanslern beslutat att ge de registrerade 5 000 kronor. Totalt blir skadeståndet därmed 35 000 kronor per person.

Efter att det så kallade romregistret avslöjades har polisen fått hård kritik. Hovrätten dömde polisen att betala skadestånd till elva personer. När Justitiekanslern nu väljer att inte överklaga domen innebär det att ytterligare 4 700 personer kan få samma summa.

Efter att registret upptäcktes har polisen satsat på att utbilda sin personal internt.

Kan du garantera att det här aldrig händer igen?

– Det kan man aldrig någonsin göra. Förhoppningen är att utbildningsinsatserna som nu görs ska göra att förutsättningarna är större för att det inte ska hända igen, säger Eva Lindeblad.