Deckarförfattaren Katarina Wennstam skriver ny ungdomsserie om brott

0:59 min

Författaren Katarina Wennstam är känd för att ta upp våld mot kvinnor och hur det är att bli utsatt för övergrepp och valde deckarvägen när inte journalistiken räckte till. Nu har hon börjat skriva för unga.

Katarina Wennstam började sin bana som journalist på Sveriges television bland annat och specialiserade sig på brott mot kvinnor. I två reportageböcker – "Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt" och "En riktig våldtäktsman" – gick hon till botten med hur våld mot kvinnor såg ut i samhället, hur myndigheter arbetade med frågan och hur det skildrades i medier. Böckerna kom att bli viktiga för hur våldtäktsfall hanteras och har använts i undervisning i ämnet bland annat på polisskolan.

Men Katarina Wennstam har fortsatt sin mission att informera en bred allmänhet och lämnade journalistyrket 2007 för att satsa på att skriva deckare bland annat. 2007 kom "Smuts" och sen dess har hennes trogna läsare kunnat följa kommissarie Charlotta Lugn och advokaten Shirin Sundin i traffickingfall och andra brott mot kvinnor.

"Flickan på hotellet" är den första boken i en ny serie om en tjej som hittas mördad och hur hon och två vänner börjar nysta i vad som kan ha hänt.

För Katarina Wennstam var det naturligt att skriva för unga; hon har haft många unga som huvudpersoner och nu var det viktigt att det var unga som agerade.

– En utav de sakerna som jag tänkte mycket på var  att jag ville också att det här skulle kunna bli trovärdigt i form av att de hittar saker som polisen inte hittar. Där det är så att de rör sig obehindrat på nätet på ett helt annat sätt än vad vi i vuxenvärlden gör.

Katarina Wennstam tycker att vuxna inte alls har samma koll på vilka appar man använder och att både vuxna och poliser befinner sig ett steg efter till exempel hur man kan göra sig anonym och vad det finns för kryphål.

Vad var skillnaden att göra den här boken?

– Egentligen är det inte så stor skillnad, för jag bestämde mig tidigt för att den skulle ta upp ett hemskt brott, att det inte är något slags låtsasdetektivarbete om något som inte är på riktigt. Utan det här handlar om det värsta som man kan tänka sig, en ung människa blir mördad och det tänker jag att det hör ihop med att det är så: att unga tjejer blir mördade.

Som ung blev Katarina Wennstam själv drabbad av ryktesspridning och så kallad "slutshaming" och det har format henne i livet och i arbetet.  

– Jag har min inre tonåring närvarande när jag skriver. Den 14-åring eller 17-åring jag var, hon är med mig mycket när jag skriver, även för vuxna.

– Idag har det gått så långt att jag kan känna att jag inte skulle vilja skriva om mina egna tonår fast att de var för jävliga, säger hon. Den jag är idag, det patos jag drivs av och det  engagemang jag har, det bottnar där i högskolekorridorerna och mina egna upplevelser och då var det kanske någon mening med det.

Det kommer en uppföljare till "Flickan på hotellet", men Wennstam fortsätter även med sina vuxendeckare och efter sommaren kommer en ny bok.