Just nu
  • Förseningar i tågtrafiken efter signalfel mellan Malmö C och CPH Airport

Åhus

Medeltida pusselbitar under Absoluts framtida besökscenter

3:14 min

Under renoveringsarbetet för Absolut Vodkas nya moderna besökscenter har man hittat rester av medeltida Åhus. Nu genomförs en arkeologisk undersökning på platsen.

Den franska spritjätten Pernod Ricard låter Absolut Vodka satsa vidare i lilla Åhus söder om Kristianstad. Företaget har köpt upp en stor sekelskiftesvilla intill fabriken i centrala Åhus, och huset ska bli ett modernt besökscenter för Absolut vodka.

Men det kräver en omfattande renovering av fastigheten och under inledningen av denna har man stött på arkeologiskt intressanta saker under mark.

- Vi har hittat mycket här som ger en bild av Åhus under medeltiden och 1500- och 1600-talen med de handelskontakter som stan hade. Hur Åhus ingår som en del i ett större nordeuropeiskt nätverk, förklarar arkeologen Claes Pettersson från Sydsvensk arkeologi.

Matjorden från tobaksodlingarna ligger som ett lock över de här gamla lagren från stadstiden. Så de ligger helt förseglade,

Claes Pettersson projektleder för Sydsvensk arkeologis räkning en arkeologisk undersökning på platsen. För efter fynd av benrester och avfall men också personliga tillhörigheter som till exempel mynt, en tärning och en pärla ur ett radband, tyckte Sydsvensk arkeologi det var värt att göra en mer omfattande undersökning på platsen. Nu har man avsatt tio dagar till att leta vidare.

- Vi hittar mycket, säger Ylva Wickberg, som gräver upp grus och benbitar ur ett hål i viss kamp med jordbin som söker fukt i de nygrävda schakten.

Vi har ju hittat både bägare och en tärning. Spel och dobbel och sen så blir det tobak och sen spritmuseum. Det finns väl en linje i det,

Villan som ska bli besökscenter är från sent 1800-tal och under 1800-talet och tidigt 1900-tal fanns det gott om tobaksodlingar i Åhus, så även på denna tomten. Något som lagt ett skyddande lager av matjord över de mycket äldre medeltidslämningarna.

- Matjorden från tobaksodlingarna ligger som ett lock över de här lagren från stadstiden. Så de ligger helt förseglade, säger Claes Pettersson.

Av själva tobaksodlingarna finns bara just matjorden kvar, på platsen som tydligen har någon slags arv av njutningsmedel.

- Vi har ju hittat både bägare och en tärning. Spel och dobbel och sen så blir det tobak och sen spritmuseum. Det finns väl en linje i det, säger Claes Pettersson med ett leende.