Mourinho ”så glad” för Zlatans skull

1:25 min

José Mourinho led med Zlatan Ibrahimovic som inte kunde spela Europa League-finalen på sin ”hemmaplan”.

Efter 2-0-segern mot Ajax var han överlycklig för svenskens skull.

– Jag är så glad att Zlatan, till slut under sin fantastiska karriär, fick vinna en europeisk titel, säger Manchester Uniteds manager till Radiosporten.

Korsbandsskadan i kvartsfinalreturen mot Anderlecht på Old Trafford satte plötsligt och bryskt stopp för säsongen för den svenske anfallsveteranen.

Efter operationen i USA har han rehabiliteringstränat på bland annat Manchester Uniteds träningsanläggning Carrington.

Tanken var tidigt att Zlatan, om skadan tillät, skulle följa med laget till finalen i Stockholm och fira en eventuell seger med klubben.

Det blev som han och Mourinho ville.

– Det som hände honom är så orättvist. Ibland är fotbollen orättvis, ibland är livet orättvist. För honom skulle det ha varit en fantastisk kväll om han varit på planen, i sin hemstad, i arenan där hans staty ska stå. Han skulle fått möta den första klubb han kom till när han lämnade Sverige och spela i sin nuvarande klubb där han gjorde ett otroligt intryck under säsongen, säger Mourinho.

– Jag är verkligen, verkligen ledsen över att Zlatan inte spelade den här matchen, men han spelade ändå. Han spelade vid sidan av med kryckor med Marcos Rojo, Luke Shaw, Eric Bailly, Ashley Young. De spelade bakom bänken, de skrek och i andra halvlek sade Zlatan, något som toppade det hela, till bollkallarna på svenska att ta det lugnt.

Däremot undvek Mourinho att svara på frågan om Zlatan Ibrahimovics framtid i Manchester United.

Portugisen har sällan problem med att visa en arrogant, nedlåtande attityd när han är på det humöret men José Mourinho har också en eftertänksam, omtänksam och ödmjuk sida.

Den kom fram efter finalen, när anspänningen släppt. Det var mycket känslor när han strax efter midnatt kom till den internationella presskonferensen.

– För mig är det den viktigaste titeln i min karriär eftersom det är den senaste. Det är så jag ser på det. Det är då du har känslorna inombords och det är det viktigaste.

– Titeln betyder att vi vunnit en europeisk final, att vi ska spela i Champions League och att vi ska spela i supercupen i augusti, sade han.

På frågan hur viktig segern var för Manchester efter det som hände i måndags, svarade han:

– Det var svårt för oss att förbereda oss för att göra vårt jobb. Det tog bort glädjen, den glädje du annars har inför en stor final. Om vi kunde skulle vi, självklart, byta den här titeln mot att de som omkom fick sina liv tillbaka. Den här segern kanske gör staden Manchester lite gladare.

Trots en svag prestation i Premier League - United kom sexa - ser José Mourinho tillbaka på en totalt sett framgångsrik säsong.

– Under en säsong där jag ibland tyckte att mitt lag var det sämsta i världen och jag var världens sämsta manager, lyckades vi vinna tre titlar (Community Shield, ligacupen och Europa League) och vi går till Champions League genom att vinna en titel, inte genom att komma trea eller fyra.

Ajax tränare Peter Bosz betraktade matchen som tråkig. Mourinho hade en annan uppfattning.

– Det här var en seger för det pragmatiska, en seger för de ödmjuka som hade respekt för sina motståndare, respekt för att spela en final, en seger för personer som försökte stoppa motståndarens styrkor och utnyttja motståndarens svagheter.