Varning för algblomningssäsongen

1:13 min

Nu närmar sig badsäsongen och det är därmed läge att se upp för vatten där algerna blommar. Får man i sig det giftiga vattnet kan man bland annat drabbas av magproblem.

Det är varma och stilla dagar som gör att blomningen tar fart, och det blir giftigt i vattnet. Linda Rydell, på Havs- och vattenmyndigheten, beskriver hur det kan se ut vid en algblomning i vattnet.

– Blågrönt, brunt, gulbrunt, grynigt eller strimmigt, det kan oftast liknas vid rabarbersoppa. Det kan också vara en hinna på vattnet, trådliknande.

Cyanobakterier eller blågröna alger som de oftast kallas eftersom de klumpar ihop sig och ser ut som alger, kan finnas i sjöar, hav, jord och i symbios med växter. Bara vid massförekomst, blomning, i sjöar och hav kan man se dessa cyanobakterier med blotta ögat.

Vanligtvis sker en blomning nära vattenytan eftersom solljuset är starkast där.

– Man ska undvika kontakt med vattnet när det ser ut så här. En regel som länsstyrelsen använder är att du ska se fötterna när du står i vattnet till knäna, förklarar Linda Rydell.

Men även om det finns många sidor på nätet som varnar för sjöar med algblomning så gäller det att själv vara vaksam, för förändringen sker väldigt snabbt.

– Det är verkligen en ögonblicksbild, så det gäller att titta innan du hoppar i oavsett vad det står på webbsidorna, varnar Linda Rydell.

Får man i sig bakterierna kan man enligt Livsmedelsverket bland annat drabbas av magproblem med diarré, illamående och kräkning, allmän svaghet och leverinflammation.