Dådet i Manchester

Trump: Vi går till botten med läckorna

1:19 min

Upprördheten är stor i den brittiska regeringen efter att material som polisen har delat med myndigheter i USA om utredningen av självmordsattacken i Manchester har läckt till amerikansk press.

Samtidigt fortsätter utredningen av terrordådet i Manchester. Åtta personer har gripits, misstänkta för någon form av samröre med självmordsbombaren Salman Abedi. Enligt polisen, har viktiga upptäckter gjorts.

– Vi har gjort signifikanta gripanden och vi har hittat material som vi anser är mycket viktiga i den här utredningen. Det sade Manchesters polischef Ian Hopkins när han i dag berättade om utredningsläget för medier.

Enligt flera tidningar här, ska det vara material som kan användas för bombtillverkning som har hittats, när polisen tagit sig in på olika adresser i Manchester.

Åtta personer har hittills gripits misstänkta för någon form av inblandning i terrordådet. En av de gripna har hittills släppts utan några kvarstående misstankar.

Både den brittiska regeringen, liksom polis och underrättelsetjänst mycket starkt kritiska mot att utredningsmaterial som delats med amerikanska motsvarigheter, omgående läckts till amerikanska medier. Därför stoppades samarbetet tillfälligt. Sent på torsdagskvällen meddelades att brittisk polis återupptar samarbetet och informationsutbytet med amerikanska myndigheter efter att ha fått försäkringar från dem. 

USA och Storbritannien har sedan länge ett nära samarbete för att öka möjligheterna att identifiera exempelvis hur bomber har tillverkats.

Enligt ett uttalande från Vita Huset, har president Donald Trump beordrat justitiedepartementet och andra organisationer att utreda läckorna. De innebär ett gravt hot också mot USA:s nationella säkerhet, enligt Trump.

"Den skyldige bör åtalas. Det finns ingen relation vi vårdar mer än den speciella relationen mellan USA och Storbritannien", heter det i uttalandet från Trump, enligt Reuters.