Efter upploppet mot polisen – smitare fortfarande på fri fot

1:37 min

En person är anhållen i sin frånvaro efter att tre gånger under kort tid lyckats undkomma polisen.

Polisen var i Boländerna under torsdagskvällen för att leta efter en man som stoppats tidigare under dagen och gjort sig skyldig till våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman. Mannen ska bland annat ha kört ett avställt fordon med obetalda parkeringsböter på över 370 000 kronor.

Dels ska mannen ha stoppats på Kungsängsvägen på förmiddagen, men lyckats slita sig loss. Senare på eftermiddagen påträffas mannen igen på Verkstadsgatan. Han ska då enligt polisen ha lyckats köra in genom en grind och stänga om sig.

Senare på kvällen möts den eftersökta mannen polisen på nytt i Boländerna:

– Man anträffar mannen i EU-migrantlägret. Han blir mycket våldsam och polisen tvingas använda pepparspray. I samband med att man försöker gripa honom är det ett antal andra EU-migranter som börjar kasta sten, stekpannor och någon kniv, säger Christer Nordström, polisens presstalesperson.

Vid 20-tiden begärde polisen förstärkning och en av patrullbilarna på väg till platsen körde in i en stolpe i närheten och voltade i korsningen Säbygatan/Bergsbrunnagatan. Poliserna i bilen mår under omständigheterna bra, enligt Christer Nordström.

– De båda poliserna fördes till Akademiska sjukhuset men har senare på kvällen fått lämna sjukhuset. De har inte ådragit sig några allvarliga skador.

Hur står det till med poliserna som fick saker kastade mot sig?

– Det är en polisman som fått någon skada i handen som man också fått läkarvård för.

Inga ytterligare personer ska ha kommit till skada.

Två kvinnor greps och är nu anhållna misstänkta för våldsamt upplopp. Den eftersökte mannen lyckades fly och är anhållen i sin frånvaro.

Vid halvelva-tiden på fördmiddagen hade polisen inte lyckats gripa mannen som kört avställda fordon och som är misstänkt för våldsamt motstånd.

Hur ser du på polisinsatsen, Christer Nordström?

– Utifrån vad jag har fått berättat för mig kan jag inte se att vi kunde ha gjort något annorlunda.

Pepparspray användes, nödvändigt?

– Det här en känd person av polisen, en bitig typ som gjorde starkt motstånd. Sedan när det kommer stekpannor och stenar farande mot poliserna så är det naturligt att begära förstärkning.

Och de som skickades ut hade bråttom och voltade?

– Det är sånt som kan hända, säger Christer Nordström som tror att polisen snart har gripit mannen.

Finns det risk att ni med insatsen har piskat upp en stämning mot dem som bor i lägret?

- Nej, det finns inget som tyder på det i nuläget.

Vi har sökt personer som bor i lägret, men inte fått tag i någon som vill uttala sig om händelsen.