Sametinget: Vi måste informera om vad som gäller vid saknade röstkort

1:43 min

Minst ett tiotal personer fick inte sina röstkort innan Sametingsvalet, två av dem kunde inte rösta sedan de inte fanns en vallokal i närheten.
Vi frågade partierna om vad de ska göra åt problemet.

- Det är jättesvårt för Sametinget att påverka postgången som så, i så fall är de väl möjligen att informera om att alla som inte får sitt röstkort inom en viss tid kontaktar Sametinget, säger Jakt- och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson.

För att undgå problemet vid nästa val, föreslår Vuovdegas Jan Rannerud att man har fler vallokaler och Jakt- och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson säger att Sametinget måste informera folk om att de kontaktar Sametinget om de inte har mottagit röstkort.

Guovssonástis Lars Miguel Utsi säger att man kan antingen förändra lagen så att röstlängden blir klar tidigare eller valkorten skickas så snabbt som möjligt.

- Det viktiga är att man fort får i gång det arbetet, att komma ut med informationen och röstkorten. Men de har också varit utmaningar med valbroschyrerna som trycks upp, dom måste också komma ut tidigt.

De flesta partierna tror inte det är nödvändig att genomföra nytt val, men Guovssonásti Lars Miguel Utsi säger att man måste se på valresultatet.

- Det får man ju se när valresultatet kommer, om de är tal om flera mandat som är på gränsen att gå till ett eller annat parti, då kan de bli tal om att de har haft en påverkan på valresultatet. Men om valresultatet är tydligt och att man ser att dom saknade rösterna inte haft möjlighet att påverka valresultatet då blir de kanske mindre aktuellt att prata om ett nyval, säger Lars Miguel Utsi i Guovssonásti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio