Sunnebor på topp fem i lyckolista

2:40 min

Var i landet är man mest lycklig? Det har två nationalekonomer tagit reda på - och på plats fem i deras undersökning av Sveriges alla kommuner finner vi Sunne.

Johanna Rickardsson är en av två nationalekonomer vid Internationella handelshögskolan i Jönköping som har undersökt i vilka kommuner invånarna är mest lyckliga. Sunne är med på topp fem-listan, och även om Johanna Rickardsson inte kan ge beskrivningar på kommunnivå finns det några saker som kommuner högt upp på listan har gemensamt.

– Vi har gjort mer djupgående forskning på vad som gör en plats välmående och vad som gör individer lyckliga där de bor. Då ser vi att tillit till sina grannar spelar väldigt stor roll, och även tillit till andra i kommunen där man bor, säger Jonna Rickardsson.

Även att vara nöjd med servicen i kommunen påverkar hur nöjd man är med sitt liv. Men det är inte bara lycka som lyser över de värmländska kommunerna i undersökningen. Hagfors är delad nästjumbo, och Torsby, Eda, Kil och Årjäng befinner sig också i bottenskiktet.

Även här är Jonna Rickardsson noga med att påpeka att man inte har studerat platserna på kommunnivå.

– Men vi ser en generell trend av att kommuner som är mindre välmående har fått dra ner på olika typer av service. Funktioner som kanske skola eller dagis, säger Jonna Rickardsson.