AFA syns inte i Skaraborg - polisen är förvånad

1:41 min

Den högerextrema vit makt-miljön är väl etablerad i Skaraborg genom Nordiska motståndsrörelsen.
Men deras politiska motsats -  AFA Skaraborg - syns inte alls.

Polisen Stefan Olsson arbetar med kartläggning av våldsbejakande politisk extremism och är förvånad:

– Tidigare har vi sett att när vit-makt-miljön ökar sina aktiviteter så gör de vänsterautonoma samma sak och det har blivit konfrontationer. Det ser vi inte i nuläget. 

I början av förra decenniet var AFA-aktiviteten mycket högre. 2006 åtalades 13 aktivister med AFA-koppling för att ha förberett angrepp på nazister. Då var det Nationalsocialistisk front som var målet.
Idag är det Nordiska motståndsrörelsen som är väl etablerade i Skaraborg med ett eget näste. Men av AFA ser polisen inget alls:

– Man kanske inte har någon utpekad ledning, tidigare aktivister har lämnat, och det kanske inte tilltalar yngre, säger Stefan Olsson.

2017 är det enbart bakom tangentbordet som polisen ser spår av AFA-verksamhet i Skaraborg. På nätet skapas ett intryck av att AFA håller koll på lokala nazister och även deras vänkrets:

– I första hand hänger man ut högerextrema personer med namn, foto och så vidare.

Aktiviteten på nätet har alltså ökat på senare tid. Antingen är det en isolerad företeelse eller så är det en slags upptrappning inför det kommande valet. Polisen tycks tro på det senare alternativet.

– Tittar vi fram mot valåret så räknar vi med att det blir en ökad aktivitet, framförallt på marken, säger Stefan Olsson.