Veckomagasinet den 26 maj

Så ska Island få mycket mer skog än Vatikanen

45 min
Islands avskogning har gett problem med erosion, men nu uppmuntras mer trädplantering. I Veckomagasinet får du också en rapport från WHOS:s möte och så hör vi om vad som rymdsonden Juno har spanat in.

Det idag karga Island var till stora delar täckt av skog när de första bosättarna kom under vikingatiden. Men snabbt förvandlade odlande människor och betande djur ön till ett skogslöst landskap och vid förra sekelskiftet hade de ursprungliga över 20 procenten skogstäckning minskat till en halv procent.

"Det finns inget land i Europa som har mindre andel skog, förutom möjligen Vatikanstaten" säger Adalstein Sigurgeirson på den isländska skogsmyndigheten.

Avskogningen har gett ön problem med jorderosion som annars är reserverad för fattiga länder i torra och heta delar av världen, och det är en viktig anledning till att skogsmyndigheten uppmuntrar plantering av både inhemska och mer snabbväxande utländska trädsorter, så att täckningsgraden av skog nu är nära två procent på Island.

I Vetenskapsradions veckomagasin möter vi också Världshälsoorganisationen WHO:s nye ledare som är den förste afrikanen på posten och som vill att alla människor på jorden ska ha rätt till bra vård och mediciner.

Vi tar en provtur med det nya forskningsfartyget som är som ett flytande laboratorium på Östersjön, och så får vi överraskande väderrapporter från jätteplaneten Jupiter vars enorma cykloner och annorlunda norrsken fångats upp av rymdsonden Juno.

Programledare är Lena Nordlund