Svårt få tid till sjukgymnast

2:22 min

Det kan vara svårt att få tid hos en sjukgymnast i Visby. Det är högt tryck och runt en månads väntetid. De dropin-tider som finns tar ofta slut.

– Det är lite väntetid. En månad framåt fick jag en tid. Nu står vi här och väntar på drop-in tiderna, säger Josefina Pärlehag.

Det är redan sju personer som är i kö för att få en dropin-tid till en sjukgymnast i Visby fast det är en stund kvar tills könummerlapparna delas ut klockan 12.45.

Josefina Pärlehag kom 12.15.

– Med erfarenhet från sjukvården förstod jag att jag behöver vara i tid för att få en nummerlapp. Det är samma system i sjukvården. Det var i vintras när jag var sjuk och jag fick sista nummerlappen, men det var de som inte fick någon nummerlapp.

Det gäller alltså att vara i tid och den första i kön var här före kl 12.

Det är högt tryck på sjukgymnastiken, säger enhetschefen Liisa Strömer.

– Behovet, eller efterfrågan från befolkningen är större än de möjligheter vi har.

För att boka en tid hos sjukgymnast kan man göra det via nätet. Men de bokningsbara tiderna är ofta slut.

Man kan också boka via telefon, men då måste man först boka en telefontid. Telefontiderna för att kunna boka en sjukgymnasttid tar också ofta slut, speciellt i början av veckan. Och när får man möjlighet att boka en tid är den alltså runt en månad senare.

På drop-in mottagningen tar platserna ofta slut och de som inte får tid blir ibland arga eller irriterade, säger Liisa Strömer.

Ska det vara så här svårt att få träffa en sjukgymnast?
– Nu är problemet inte bara i antalet personal. Man måste ha tillgång till lokaler och så vidare. Svar: nej, det ska inte vara så svårt, det ska vara lättare.
Men vad tycker du behövs för att man snabbare ska kunna få träffa en sjukgymnast?
– Om man ska göra en radikal förbättring är det mer resurser. Jag har ett bestämt antal sjukgymnaster och ett bestämt antal rum. För eller senare eller i perioder med högt tryck tar det slut. Vi skulle behöva större resurser än vi har idag för att möte efterfrågan, säger Liisa Strömer, enhetschef för sjukgymnastiken på Region Gotland.