Handboll

SM-guld till H65 Höör

0:49 min

Efter åtta raka guld bröts trenden i Malmö Arena när Höör H 65 lite smått sensationellt vann med 27-25 mot IK Sävehof.

Det blev tronskifte inom svensk damhandboll när lilla H 65 från Höör bröt den långa svit som Sävehofs tjejer byggt upp i mer än ett decennium. Åtta raka SM-guld och 12 finaler på 13 år fick räcka - Höör H 65 vann med 27-25. Dom vann efter en uppvisning av vilja att vinna men framförallt ett målvaktsspel av Jessica Ryde som överträffar det mesta man sett inom svensk damhandboll. Ryde stängde mer eller mindre igen "butiken" och stundtals såg Sävehofs rutinerade tjejer frustrerande ut så fort de höjde skottarmen. 

Matchen inleddes med att H 65 gick upp i en 3-0 ledning som snabbt åts upp av Sävehof. H 65 behöll dock lugnet och var det klart bästa laget första trettio. Lagets fixstjärna, Cassandra Tollbring, hade en blek inledning och först efter 24 minuter hittade hon rätt när hon tryckte in 9-5. H 65 ledde ett tag med sex bollar men fick "nöja" sig med 5-målsledning i paus, 13-8. 

I den andra halvleken var det Sävehof som inledde bäst och tog snabbt in flera bollar men närmare än tre bollars marginal kom man aldrig, inte förrän på slutet - och då var det redan för sent. Höör H 65 behöll lugnet och tränare, Ola Månsson, kostade till och med på sig lyxen att hålla inne en timeout och det gör man bara om man har varit med förr och har rutin i massor på den här nivån. H 65 tog sitt första SM-guld och man gjorde det efter att först helt sensationellt slagit ut LUGI i en hysterisk semifinal. Därefter kom laget till Malmö Arena, starkt nederlagstippade men visade - återigen - en moral och kämparglöd som man bara ser när ett lag är i stark medvind och verkligen tror på sig själva.

 - Det är moralen i laget som gör att vi står här med guldet hängande kring halsen, sa en överlycklig Cassandra Tollbring.

 

MATCHFAKTA 

Höör H 65 - IK Sävehof 27-25 (13-8)

H 65: Mikaela Mässing 4, Cassandra Tollbring 4 (2), Marie Wall 4, Anna Johansson 3, Emma Rask 3, Sofia Hvenfelth 3, Jonna Linnell 2, Emma Lindqvist 2, Anna Olsson 2 

Sävehof: Emma Ekenman Fernissa 13 (6), Elin Hallagård 6, Ida Odén 2, Olivia Mellegård 2, Louise Sand 1, Jamina Roberts 1 

Publik: 5 262 

Reporter: Glenn Göransson