Lund

Kodochikai i Lund: En värld fylld av hjältar och demoner

3:27 min

Cosplay är en växande kultur i Sverige. Det innebär att klä ut sig till en karaktär från spel, serier eller film. Och igår slog Kodachikon upp portarna på Polhemsskolan i Lund.

Ett cosplayevent som pågår i totalt fyra dagar där alla som är intresserade av just cosplay, spel och japansk populärkultur får möjligheten att visa upp sina kostymer, interagera, leka och spela spel med likasinnade.

Och i en skolsal, som tillfälligt gjorts om till en cosplay verkstad, finns Jarl-Casper Nilsson med en hjälpande hand.

– Jag skulle säga att jag är en hustomte i cosplaycommunityn. Jag kanske inte har tävlat eller något liknande, men jag finns alltid där om någon annan behöver hjälp. Tio års erfarenhet måste ju gå åt någonstans. Man får ju hoppa in lite där det behövs.

Men varför väljer du själv att inte tävla i cosplay?

– Jag ser ingen mening med att försöka överbevisa att jag är bättre än någon annan i form av en tävling. Cosplay är till för alla, och det är bättre att hjälpa alla så gott det går. Det viktigaste är att du känner dig själv bäst inombords. Och du kan få vara den du vill vara för stunden.

Ute på Polhemsskolans skolgård i Lund rör sig en mängd olika karaktärer i redan klara munderingar. Munderingar som skulle sticka ut i vilket annat sammanhang som helst. Och en av de som cosplayar är Yami Andersson.

– Jag cosplayar Sora från "Sora Kingdom hearts dream drop distance". Sora har väldigt fluffiga byxor vilket är ett kännetecken för honom. Sedan har han väldigt stora skor och spikyt hå

– Och min hund är en av drömätarna från spelet, som ser ut som väldigt stora och runda hundar. Därför får han följa med hit i dag.

Men hur nöjd är han med den här klädseln?

– Han tycker det är väldigt kul att vara med. Därför bryr han sig inte om vad han får ta på sig. Han finner sig i det.

Yami Andersson beskriver känslan av att gå upp i en annan karaktär som helt fantastisk.

– Att bli en karaktär som du kanske vill vara, men kanske inte vågar vara i verkligheten, så kan du vara den karaktären bland andra människor.