"Problemen på rastplatserna har kommit för att stanna"

3:52 min

Råby- och Svedvi rastplats utanför Västerås öppnar snart igen, de har varit stängda för sanering då de använts för otillåten bosättning av i första hand EU-migranter. Det här är något som vi får leva med, tror Per-Olof Rask, brottsförebyggande samordnare i Västerås stad.

Trots handlingsplaner och ett flerårigt samarbete mellan Västerås stad, polisen och trafikverket, är EU-migranter och otillåten bosättning - både på rastplatser och andra platser - något som vi får leva med, tror Per-Olof Rask, brottsförebyggande samordnare i Västerås stad.

– Det har kommit för att stanna. I den globaliserade värld vi lever i är vi alla mer rörliga.

Problemet med att personer bosätter sig på rastplatser en längre tid är inget unikt för Västmanland. Av de drygt 350 rastplatser som finns i landet, är runt 15 utsatta. Råby rastplats utanför Västerås är en av dem.

Torbjörn Andersson på Trafikverket i Västerås är bekymrad inför framtiden.

– Vi är beredda på att vi kommer att behöva stänga igen. Det här är ett stort problem för samhället. De här rastplatserna är till för allmänheten, för att folk ska kunna sträcka på benen, vara pigga förare, yrkesförarna ska få sina åtta timmars nattvila, och det blir ett problem när inte funktionen kan upprätthållas.