Just nu

  • Var med och tävla i P4 Nästa!

Polisförbundet ser allvarligt på personalunderskottet

2:47 min

Polisförbundet ser allvarligt på den polisbrist som råder, och har full förståelse att poliser söker sig till andra jobb för att få en förbättrad lön och arbetssituation.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här situationen. Många av våra medlemmar slutar också och går till bland annat Försäkringskassan och försäkringsbolag, säger polisförbundets företrädare i Västernorrland Carina Ytterström.

Varför slutar de?

– Först och främst så är det den dåliga lönen och arbetsmiljön. Man kör slut på personalen. Man måste få rätt förutsättningar. Det går inte att jobba dygnet runt - man måste få tid för återhämtning.

I Västernorrland ligger en polislön ungefär på 25 000 kronor i månaden om man är ny. Efter sex år har man kommit upp till ungefär 28 000 kronor i månaden.

– Det är alldeles för lite. Om man jämför med andra statliga företag. De som går till exempel till försäkringskassan får över 30 000 i lön per månad. Jag har full förståelse att man går till andra ställen.

Finns det en lösning på det här?

– Det finns några som har fått tjänst som kommer att komma till hösten, färdiga polisassistenter och några som har jobbat några år, men det är under förutsättningarna att inte fler slutar, säger polisförbundets företrädare Carina Ytterström.