
Experten om vikten av mental träning: Klara belastning utan att ta skada
Vad är egentligen mental styrka och hur tränar man upp den? Författaren och mentala tränaren Igor Ardoris gästade P4 Kalmar och delade med sig av sina tips.
De flesta är nog överens om att om man ska få bra kondition så behöver man träna regelbundet en längre tid för att det ska hända något. Och ju längre vi tränar, desto starkare blir vi.
Men mental styrka, det tror vi att vi kan bygga upp väldigt snabbt och när krisen redan är ett faktum.
Igor Ardoris är grundare av Inner Toughness Training, mental träning för hantering av svåra situationer. Han är förutom mental tränare även författare, föreläsare och pedagogisk konsult.
Så här säger han om vad mental styrka egentligen är:
– Den definitionen jag är glad i är förmågan att behålla emotionell och fysisk balans under press, att fortfarande kunna tänka konstruktivt och uppfatta situationen i sin helhet i stället för att låsa sig.
Vad är det som gör det så svårt?
– Den stora utmaningen är skillnaden mellan kunskap och kompetens. Det är en sak att kunna förstå hur viktigt det är att hålla huvudet kallt, en helt annan att klara av att göra det under press. Bara för att jag kan beskriva det betyder det inte att jag kan göra det själv. Där kommer begreppet träning in.
Klicka på ljudspelaren ovan för att höra Igor Ardoris berätta hur du kan träna upp din mentala styrka.
– Det krävs en träning där man under en längre tid bygger upp det jag kallar "fas", förmågan att kontrollera fokus, andning och spänningsnivå.
På vilket sätt är det viktigt med mental styrka i vardagen?
– Jag tillämpar samma princip att beskriva mental styrka som fysisk styrka, individens förmåga att hantera en hög grad av belastning utan att ta skada av det. Efteråt kanske jag är trött och behöver återhämta mig, men jag tar inte skada.