Passkontroll kan införas på tågstation

1:58 min

Tågresenärer kan behöva kliva av tåget för att visa pass när de reser in i södra Sverige. Det är för att skärpa de tillfälliga inre gränskontrollerna som regeringen vill ha som man kan behöva inrätta passkontroller precis som på en flygplats, anser polisen.

I det underlag som polisen har tagit fram för hur gränskontrollerna ska skärpas är slutsatsen att det behövs 100 nya passkontrollanter. 

Passkontroll som på en flygplats
Samtidigt skriver polisen i underlaget att regeringens beslut kan innebära att samtliga resenärers pass måste scannas. Det kan i sin tur innebära att man måste ha passkontroller, precis som på en flygplats, till exempel på tågstationen i Hyllie i Malmö. Det skulle tvinga resenärerna att stiga av tåget där för att visa pass. I dag gör polisen kontrollen ombord, medan tåget står still i Hyllie. Saken behöver mer utredning, konstaterar polisen i underlaget.

I dagarna börjar polisen rekrytera de 100 nya passkontrollanterna. Det kommer dröja till mitten av september innan de är i arbete.

– Vår bedömning är det. Med rekrytering, uttag, utbildning att de är i drift mitten på september, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i Region Syd. 

Kan kontrollera alla
Med de nya kontrollanterna på plats anser polisen att man kommer kunna kontrollera i stort sett alla som reser in i Sverige via Skåne. I dag kontrolleras ungefär 65 procent. Kontrollerna görs mest på betalstationen på Öresundsbron och på tågstationen i Hyllie, till viss del i hamnen i Helsingborg och i stort sett inte alls i hamnarna i Trelleborg och i Malmö. 

Kan förlängas
I maj rekommenderade EU Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike att förlänga sina tillfälliga inre gränskontroller i ett halvår, men att sedan upphöra med dem, eftersom Schengenreglerna sätter stopp. Den svenska polisen håller dock öppet för att de kan förlängas och komma att gälla även stora delar av nästa år.   

– Besluten har ju förlängts efterhand och vi får se vad för beslut som kommer att tas under hösten, säger Michael Mattsson.  

I år kommer de 100 nya passkontrollanterna att kosta 25 miljoner. Hur det ska finansieras vill polisen diskutera med regeringen. 

– När det gäller just finansieringen av gränskontrollen, vill vi ha en fortsatt dialog med regeringen om den frågan, säger Jan Andersson, chef för polisens ekonomiavdelning.