Helsingborg

(V) vill ha folkomröstning om Landborgsgaraget

1:17 min

Som första politiska parti ställer sig Vänsterpartiet i Helsingborg bakom en folkomröstning kring det omdiskuterade Landborgsgaraget.

Det var för snart ett år som garagebygget för 400 miljoner kronor röstades igenom i Helsingborgs kommunfullmäktige. Redan då sa Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet nej till förslaget. Nu går Vänsterpartiet som första parti går ut och ger politiskt stöd åt den namninsamling som pågår.

– Det gör vi utifrån vår egen inställning att det kan skada miljön, att vi vill ha ett bilfritt centrum och att vi vill stötta föreningslivet när de har en bra anledning att kämpa mot ett beslut, säger Claudia Velasquez, ordförande, Vänsterpartiet i Helsingborg.

Det är miljöorganisationerna Jordens vänner och Naturskyddsföreningen som tagit initiativ till namninsamlingen som påbörjades första maj och pågår fram till och med sista oktober. Minst 11 000 namn behövs för att det ska bli en folkomröstning, men helst 13 000 för att vara på den säkra sidan, enligt ansvariga för insamlingen. 

Claudia Velasquez tror att det finns ett brett folkligt stöd mot bygget och att namninsamlingen kommer att få ihop de namn som krävs.

– Absolut, jag menar det finns så mycket annat att göra för staden, så mycket som välfärden blöder. Varför ska man förstöra det fina vi har?

Finns det inte en risk att man utan ett garage, tar död på Helsingborgs centrum och cityhandeln?

– Nej, det tror jag inte. Det finns undersökningar som visar att öppettider kan locka folk att komma hit. Plus att Väla inte behöver utvecklas mer än som redan gjorts.