Efter dådet: Ilska riktas mot myndigheter

2:00 min

Efter att minst 28 kristna kopter, varav många barn, dödades i Egypten igår så svarade egyptiskt stridsflyg sent igår kväll med att attackera mål inne i Libyen.

Vår utsända i Egypten Katja Magnusson har besökt Minyaprovinsen där de kristna kopterna attackerades.

Hur har reaktionerna varit där?

– Jag är just nu i en av de kyrkor där människor kom ifrån som dödades. Sju människor från den här församlingen dödades. Jag träffade en man som var en av de allra första som kom fram till den här bussen som attackerades.

– Han berättade att människor hade blivit skjutna i ögat eller i huvudet. När de kom fram så var många redan döda och de kunde inte göra någonting. De försökte rädde de som fortfarande levde och det fanns mammor som bad dem att ta deras barn istället för att rädda dem. Och de säger att det var en fruktansvärt sorglig syn. Det är såklart både sorg och ilska bland kristna kopter här idag, säger Katja Magnusson.

I den här kyrkan där några av dem kom ifrån, vad har människor där sagt?

– De säger att det är en känsla av förtvivlan såklart, man känner inte att man, från egyptiska myndigheternas sida, garantera säkerheten för de kristna kopterna. Det är en blandad känsla av sorg och en stor ilska för att man känner sig som en otroligt utsatt grupp. Det här är ju inte den första attacken mot kristna kopter.

Är det just mot myndigheter som ilskan riktas framför allt?

– Ja, framför allt mot myndigheter. Det har kommit en rad fördömanden från ledande egyptiska politiker och från sunnireligiösa organisationer, men kopter tycker att det här är en dubbelmoral eftersom attackerna fortsätter och man känner att det inte har gått att skydda dem.

Under lördagen har terrorgruppen IS tagit på sig attacken. Egyptiskt stridsflyg har svarat på dådet med attacker inne i Libyen. Enligt ett uttalande ska träningsläger för jihadister varit mål i lufträderna.