Dagens gäst

Joakim Odelberg kämpar för ett hotat hav

2:05 min

Joakim Odelberg är filmaren och fotografen som jobbar hårt för att uppmärksamma hotade arter, särskilt i havet. Han är också känd som programledare för Mitt i Naturen i SVT. Här berättar han om hur hans intresse för havet vaknade.

- Jag har ju dykt hela mitt liv, jag tog dykarcertifikat när jag var tio år. Så det har varit en väldigt stor del av mitt liv - havet. Och så fick jag en sån stor upplevelse; ett möte med en manta, 2007 tror jag det var. Du vet, de här jätterockorna som kan bli nio meter mellan fenspetsarna...

En sån här platt fisk som mer eller mindre seglar runt i havet...?

- Ja, de uppenbarar sig som änglar i det blå. De har den största hjärnan av fiskar, de är väldigt orädda och sociala - och så är de bara helt underbart vackra tycker jag. Och när vi kom upp i båten så var jag euforisk, jag var överlycklig över det här mötet. 

- Och då var det en kille, tyvärr, som knäppte upp en öl mellan dyken. Alltså, alkohol och dykning hör inte ihop tycker jag. Alls. Och så svepte han den ölen, och så kastade han burken i sjön. Bara sådär. Efter den här fantastiska upplevelsen. Och jag tog väldigt illa upp.

- Och efter den händelsen började jag titta på andra saker när jag dök. Jag såg mänsklig påverkan, destruktiv påverkan. Skräp, nät. Massa skit, liksom. 

Så det var den punkten du bestämde dig för att nu blir det havet?

- Ja, sen när jag kom hem kunde jag inte släppa det. Jag kände, fasen, jag måste göra någonting, det här är ett jätteproblem. Och då kom vi på att vi kunde åka runt till tio välbesökta marinor i Sverige, och så filmade vi på ytan, det här vackra, sommaridylliska. Och så låg jag under båtarna och filmade hur det såg ut under ytan på samma vackra, idylliska ställe. Det blev en jättekontrast, och den blev ganska stor och omtalad, den utställningen. Och sedan dess har jag jobbat nästan heltid med sådana här frågor.