7-åriga Julia satt på bussen som attackerades

2:18 min

Terrorrörelsen IS säger sig ha utfört attacken mot då minst 28 kristna kopter dödades igår i Minya-provinsen i Egypten. Egypten har svarat med att bomba mål i grannlandet Libyen. Vår utsända har rest till området.

Attacken är en i raden av attacker mot kristna kopter. Mellan december och april dödades mer än 70 personer i angrepp mot kyrkor.

Kvinnorna i byn Nazlet Hanna är klädda i svart. Sju personer härifrån dödades igår då maskerade män sköt mot kristna kopter på väg till klostret Sankt Samuel. Många av dem sköts på nära håll i huvudet. 7-åriga Julia Ibrahim Adly satt i bussen.

– Jag såg när de sköt och det var blod överallt, själv träffades jag här i benet visar 7-åringen. Flickan var gömd under en stol i bussen och hennes mamma dolde henne med sin väska.

Julias storebror Ibrahim sköts ihjäl i attacken.

Sekreteraren Maryam Farouk förlorade sju släktingar igår. Nio vårdas fortfarande på sjukhus.

– Jag känner sorg och ilska säger Maryam. Det syns att hon har gråtit precis som de andra kvinnorna i rummet. Det händer om och om igen, det blir värre och mer och mer, först dör alla i bomber, nu i skottlossning, säger Maryam.

Ögonvittnen berättar hur männen i bussen tvingades läsa den muslimska trosbekännelsen, när de vägrade sköts de. Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet. Egypten har svarat med att bomba det de kallar terrorist-läger i grannlandet Libyen.

Egyptiska politiker och religiösa ledare har fördömt den blodiga attacken men fader Kirollos som leder församlingen som igår förlorade minst sju medlemmar, tycker inte att de egyptiska myndigheterna lyckas skydda de kristna.

– Folk lägger skulden på staten nu. Efter varje attack pratar de om att vi ska stå tillsammans, men det ger inga resultat och ingen verklig förändring, säger fader Kirollos.

7-åriga Julia som satt i bussen igår och förlorade sin storebror har fått höra av de vuxna att han finns i himlen nu.