Kongo-Kinshasa härjat av konflikter

1:35 min

I Kongo-Kinshasa har olika regionala konflikter drivit omkring 1,5 miljon människor från sina hem under det senaste året, vilket är mer in Syrien eller Irak. Det rapporterar hjälporganisationen Norska flyktinghjälpen.

Medan konflikterna och flyktingströmmarna från länder som Irak och Syrien fått stor uppmärksamhet, har de komplicerade och lokala konflikterna i jättelandet Kongo-Kinshasa gett upphov till flyktingströmmar som överstiger dem i Mellanöstern under det senaste året.

Under 2016 tvingades drygt 900 000 från sina hem i Kongo-Kinshasa, vilket är hundratusen fler än i Syrien, till exempel.

Ett antal regionala konflikter, inte sällan med etniska förtecken, har ökat i intensitet sedan president Joseph Kabila förra året vägrade kliva av sin post i strid med konstitutionen.

Dussintals väpnade miliser strider över naturtillgångar och begår övergrepp på civilbefolkningen. Det gäller i första hand i provinserna norra och södra Kivu i landets östra del, men också konflikten i mer centrala Kasai-regionen mellan regeringsarmén och milisen Kamwina Nsapu som har lett till att uppåt en miljon flytt sina hem bara under 2017, enligt organisationen.

"Kongo-Kinshasa är världens mest bortglömda konflikt", säger Ulrika Blom, som är landansvarig för Kongo inom Norska flyktinghjälpen. "De humanitära hjälpbehoven är enorma, men bara 20 procent av hjälpen är finansierad", fortsätter hon.

Över 3,7 miljoner kongoleser har flytt sina hem, varav 550 000 lämnat landet som flyktingar.

FN:s barnfond Unicef varnar också för att uppåt 400 000 barn i den konfliktdrabbade Kasai-regionen riskerar att dö av undernäring om de inte får livsmedelshjälp inom den närmaste framtiden.