MP-ledningen överkörd av kongressen i Linköping

1:23 min

Med knapp marginal sade ombuden ja till att de ensamkommande barn och unga som kom under 2015 ska få permanenta uppehållstillstånd.

Rebecka Forsberg, ombud från Grön ungdom, var så glad efter beslutet att tårarna rann.

– Jag började gråta, det var två procent på håret. Så det var väldigt, väldigt nära. Jag är väldigt glad, vi har kämpat för det här så länge.

Många miljöpartister här på kongressen i Linköping vill att de ensamkommande unga som har varit i Sverige i mer än ett år ska få amnesti.

För att gå amnestianhängarna till mötes lade partistyrelsen i morse fram en kompromiss som går ut på att alla ensamkommande som anlände till Sverige under 2015 ska få en ny prövning, men inget löfte om att få stanna permanent.

Men Grön Ungdom – som egentligen vill ha en amnesti – krävde och fick med sju rösters marginal igenom ett tillägg om att de ensamkommande ska få permanenta uppehållstillstånd.

128 röster mot 121 vann det över partistyrelsens förslag.

Ett bakslag för ledningen, men språkröret Gustav Fridolin vill inte se det som en förlust.

– Jag är så stolt över att kämpa för det här partiet som verkligen tar de här barnens framtid på allvar, säger han.

Ni från partiledningen ville ju inte ha det här tillägget. Varför inte?

– I grunden tycker vi och hela Miljöpartiet att barn och unga ska få permanenta uppehållstillstånd. Så det är vår grundinställning, och det ville kongressen understryka. Sen vet kongressen, och det hörde alla ni som lyssnade, att det här är väldigt svårt att få igenom. Det finns inte många partier i dag som ställer upp på permanenta uppehållstillstånd. Där står Miljöpartiet tyvärr ganska ensamt, säger Gustav Fridolin.