Montenegro snart med i Nato-familjen

1:52 min

Vid Natotoppmötet i Bryssel i torsdags satt för första gången Montenegros ledare med vid förhandlingsbordet - i början av juni väntas landet bli försvarsalliansens 29:e medlem. Men det är inte okontroversiellt.

Dagen innan försvarsalliansen Nato inledde sitt toppmöte i Bryssel i torsdags startade en spektakulär rättegång i Montenegros huvudstad Podgorica.

Fjorton personer, däribland två ryska medborgare, anklagas för att ha försökt störta Montenegros ledning och mörda dåvarande premiärministern Milo Djukanovic i samband med parlamentsvalet som hölls i höstas.

Målet var, enligt åklagaren, att tillsätta en ryskvänlig regering och på så sätt hindra Montenegro från att gå med i Nato. De två ryssarna, som står åtalade i sin frånvaro, sägs ha komplingar till den ryska säkerhetstjänsten. Ryssland har förnekat all inblandning och i Montenegro säger oppositionen att det i själva verket var landets ledning som iscensatte kuppförsöket - för att vinna fler röster.

Men dramatiken uteblev och i april röstade en majoritet i Montenegros parlament ja till att gå med i Nato. Dessförinnan hade den amerikanska senaten sagt ja till det lilla landets Natointräde som väntas bli formellt klart i början av juni. Vid Natotoppmötet i Bryssel i torsdags satt Montenegros premiärminister Dusko Markovic med vid förhandlingsbordet.

Rysslands ledning motsätter sig Natos utvidgning österut och utrikesminister Sergej Lavrov sade tidigare i år att Montenegros medlemskap skadar relationen länderna emellan. I april stoppade Ryssland importen av vin från Montenegros största vintillverkare. Officiellt på grund av dålig kvalitet men i Montenegro gör man en direkt koppling till Natofrågan.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade i veckan att Montenegros inträde i försvarsalliansen är ett steg framåt för stabiliteten på västra Balkan. Där, i länder som Serbien, Montenegro och Makedonien, finns en oro över ett växande ryskt inflytande.