Maltadokument avslöjar uppmuntran till skatteflykt

1:44 min

Malta håller nyval i början av juni efter påståenden om att flera politiker, däribland premiärministerns fru, är delägare i ett så kallat offshore-bolag. Uppgifterna förnekas, men har lett till avslöjanden om att Maltas generösa skatteregler uppmuntrar till skatteflykt.

Många såväl företagsledare som fotbollsspelare i olika europeiska länder, skriver sina företag på Malta för att minska sin skatt. Genom Maltas skatteregler kan huvuddelen av den betalade skatten sedan krävas tillbaka i hemlandet.

Företag kan slippa betala sociala avgifter om inkomsterna kommer från till exempel varumärken, försäkringar, spel, båt- eller flygverksamhet.

Europeiska journalister har gått igenom dokument för 50 000 företag som är registrerade på Malta. Flera av dem ägs av medborgare i till exempel Frankrike och Tyskland. Den franska nyhetssajten Mediapart skriver att bland andra ägare för franska modehus liksom fotbollsspelare på det här sättet undviker att betala skatt i Frankrike.

Faktum är att systemet är lagligt, men i åtminstone ett par fall pågår utredningar om skattebedrägeri.

Under 2015 gav systemet Malta intäkter på 240 miljoner euro eller drygt 2,3 miljarder kronor och det försvaras av landets premiärminister Joseph Muscat. I tidningen Malta Today kallar han avslöjandena för en "attack utan motstycke".

De som kallas Maltadokumenten liknar avslöjandena i de så kallade Panamadokumenten som har fått konsekvenser på Malta.