Sydöstra Skåne

Här ökar villapriserna mest

I Ystad kostar genomsnittsvillan 2,7 miljoner men i Tomelillas bara 1,4 miljoner. Ändå är det Tomelilla kommun som haft den största ökningen av huspriser i sydöstra Skåne.

Alla kommuner i sydöstra Skåne har haft en ökning av huspriser enligt statistik från Svensk fastighetsförmedling och Mäklarstatistik. Men allra störst har den varit i Tomelilla kommun där priserna stigit med 44 procent på fem år. Från 2012 har genomsnittspriset på Tomelillavillan ökat från en miljon till 1,4 miljoner.

– Det känner vi igen, det har absolut skett en ökning, säger Ida Persson.

Hon driver företaget Bostad Idá, som inriktar sig på att sälja hus just i Tomelilla kommun. Trots att hon som mäklare i till exempel Vellinge hade kunnat sälja villor för ett betydligt högre genomsnittspris på 4,7 miljoner tycker hon sin hemmamarknad i Tomelilla är den bästa. Precis som allt fler köpare alltså verkar tycka, eftersom det är efterfrågan som lett till prisökningen.

– Man ser ju att många inte har råd att bo i Ystad eller i andra kommuner med högre priser och då anses Tomelilla tryggt och prisvärt.