Oljeutsläpp på väg mot Västkusten

0:44 min

Kustbevakningen arbetar just nu med att ta hand om ett oljeutsläpp som är på väg mot Västkusten. Oljan finns nu på svenskt vatten.

– Det är en okänd mängd med klumpar av tjockolja som driver in mot svenska kusten och som vi försöker plocka upp, säger Jesper Bäckstedt, som är befäl på Kustbevakningen.

Det var i går som tjockoljan läckte ut vid bunkring av ett fartyg i danska Skagen.

Oljan har sedan drivit in på svenskt vatten. Just nu har Kustbevakningen ett saneringsarbete som pågår en bit väster om Marstrand, men oljan tros framöver driva norrut.

Kommer det kunna nå stränderna?

– Prognosen är att det kommer gå en bit in mot kusten och sedan kommer det driva norrut med strömmarna, förhoppningen är att vi inte ska få något påslag på svensk kust.

– Vi hoppas kunna sanera det här innan det kommer så långt norrut som Kosteröarna eller Väderöarna.

Vid 18-tiden hade Kustbevakningen skickat upp ett flygplan för att bedöma omfattningen av utsläppet.

– Det är fortfarande svårt att bedöma. Det såg ut att vara lite mer olja på ytan än i förmiddags, men det är också lugnare väder nu och mindre vågor, säger Jesper Bäckstedt.

På eftermiddagen hade man också fått ut ytterligare ett miljöfartyg för att hjälpa till med saneringsarbetet, som man uppskattar kan ta ytterligare någon dag innan det är avslutat. 

Prognosen är att oljan inte ska röra sig in mot kusten, men trots allt finns det en risk att den gör det och då vill Kustbevakningen att den som upptäcker olja ska höra av sig. 

Ser man något som kommer in i skärgården de närmaste dagarna får man gärna ringa till Kustbevakninger och rapportera, säger Jesper Bäckstedt.

Det finns också ett andra och större utsläpp av olja som har upptäckts längre ut, på internationellt vatten.