Automatiska flyginspektioner av vindkraftverk

2:11 min

Luleås tekniska universitet testar nu en ny teknik som innebär att små flygfarkoster, helt på egen hand och utan fjärrstyrning, inspekterar vindkraftverken i västerbottniska Bureå.

Det är alltså Luleå tekniska universitet, LTU, som testar framtidens teknik: en "drönare" värd omkring 150 000 kronor. Emil Fresk är forskare i robotik och vet vad den nya tekniken kan hjälpa till att hitta.

– Det man letar är om till exempel fåglar har träffat den så det blivit hål i den eller bara is har ramlat från blad som har träffat ett annat blad kan det också bli hål, förklarar Emil Fresk.

George Nikolakopoulos är professor i robotik vid LTU och han tror att det bara är ett par tre år innan inspektioner med drönare är vardag. Han förklarar också att grunden till projektet är behovet av inspektioner på farliga och svåråtkomliga platser, exempelvis husfasader och broar eller som i detta fall vindkraftverk.

Nästa steg i projektet är att utveckla en robotarm så att flygfarkosten själv också ska kunna utföra vissa reparationer.