Värnamo

Guldpalmen till "Rutan"

1:08 min

Regissören Ruben Östlunds film "The square" vinner Guldpalmen i Cannes.

Det blev vinst!

Filmen var en av favoriterna inför prisutdelningen, tillsammans med franska "BPM", ukrainska "A gentle creature" och ryska "Loveless".

Ruben Östlunds triumf på filmfestivalen i Cannes är ett faktum. Den svenske regissören som hamnade på den internationella filmkartan med "Turist" för några år sedan har belönats med ett av filmvärldens allra mest prestigefulla priser: Guldpalmen.

Filmen är inspirerad av konstinstallationen "Rutan" på Flanaden i Värnamo som funnits där i två år. Rutan ska representera mänskliga rättigheter.

Rutan på Flanaden tillkom som en del av Ruben Östlunds och Kalle Bomans utställning vid namn just Rutan som producerades av och visades på Vandalorum från april till juni 2015. Hela utställningen (inklusive Rutan på Flanaden) var en förstudie till filmen The Square.

Tanken med den nio kvadratmeter stora rutan, som är markerad med färgade gatstenar, är att man ska kunna ställa sig i den om man behöver hjälp. De som passerar förväntas fråga vad man kan hjälpa till med.

I rutan ska man också kunna ställa ifrån sig sin packning – i rutan får man inte stjäla.

– Det är helt enkelt en symbolisk plats där vi ska ta vårt gemensamma ansvar, har Ruben Östlund tidigare sagt till P4 Jönköping.

Det är första gången sedan 1951 som en svensk regissör vinner det prestigefyllda priset, och 17 år sedan en svensk film var med och tävlade om priset. Då, för 66 år sedan, var det Alf Sjöberg som belönades för "Fröken Julie".

Att "The square" skulle ha chans på den finaste utmärkelsen i Cannes blev extra tydligt när den ryske regissören Andrej Zvjagintsevs "Loveless" tilldelades juryns pris, och därmed var uträknad för Guldpalmen.