Merkel uppenbart besviken på Trump

1:40 min

Europa kan inte längre förlita sig på USA, som tidigare. Den slutsatsen drog Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter de gångna dagarnas sammankomster med Donald Trump.

Efter Nato-träffen och G7-mötet på Sicilien var Merkels besvikelse uppenbar när hon talade vid ett valmöte i Bayern igår.

– Tiderna när vi helt och hållet kunde förlita oss på andra är på upphällningen. Det har jag själv upplevt de senaste dagarna, sa Angela Merkel, som just hade återvänt från G7-mötet där USA och de övriga sex ledande ekonomierna inte kunde komma överens i det som för Tyskland och Europa är ödesfrågor, klimatförändringarna och flyktingsituationen.

– Vi européer måste ta vårt öde i våra egna händer, sa Merkel. Naturligtvis i vänskap med USA och med Storbritannien, förtydligade hon och gav också uttryck för sin besvikelse över Brexit.

Redan i sin första kommentar till Donald Trumps valseger i november förra året, villkorade Angela Merkel ett nära samarbete med den amerikanske presidenten.

Det måste grundas på gemensamma värden och präglas av en gemensam strävan i viktiga frågor som kampen mot terrorism och klimathotet, sa hon då.

Sedan dess har de första stegen i försöken att bygga en ny relation mellan Berlin och Washington inte varit lätta men hittills har företrädare för den tyska regeringen bemödat sig om att visa uthållighet och tillförsikt.

Men på gårdagens valmöte i Bayern var det tydligt att Merkel har tappat tålamodet.

Desto nöjdare har hon visat sig över att ha en ny partner i Frankrike, Emmanuel Macron, som delar hennes strävan att stärka samarbetet inom Europa.