USA-analytiker: Största sprickan sen Irakkriget

2:17 min

Angela Merkels uttalande väcker reaktioner i USA där säkerhetspolitiska analytiker talar om "vattendelare" i relationerna mellan EU och USA och den "största transatlantiska sprickan sedan Irakkriget".

Richard Haass, som leder tankesmedjan Council on Foreign Relations, skriver att när Merkel säger att Europa inte kan lita på andra och måste ta saken i egna händer så är det en "vattendelare".

Det är vad USA har försökt undvika sedan andra världskriget skriver Haass på twitter.

En annan tungviktare i det säkerhetspolitiska etablissemanget, Ivo Daalder, som är tidigare Nato-ambassadör och leder tankesmedjan Chicago Council on Global Affairs säger till tidningen New York Times att en epok verkar ta slut, den där USA ledde och Europa följde med.

Ivo Daalder tycker att USA är på väg i en helt annan riktning än Europa i viktiga frågor och att Merkels kommentar är ett kvitto på det.

Han nämner synen på Nato, handel och klimat och drar slutsatsen att USA är mindre intresserat att leda nu än under de senaste sjuttio åren.

Cliff Kupchan, som leder Eurasia Group of analysts, som bland annat är rådgivare åt företag, anser i ett email till tidningen Washington Post att Trump skapar den största transatlantiska sprickan sen Irakkriget, kanske till och med sedan andra världskriget.

Det är inte säkert att Europa kommer ställa sig på Trumps sida om det skulle uppstå en farlig kris, skriver Cliff Kupchan.

Enligt analysen från Henry Farrel, professor på George Washingtonuniversitetet börjar Angela Merkel argumentera för ett annat sorts EU, ett som är starkare, mer självständigt och som inte vill att USA ska leda.

Om hon vinner valet i Tyskland och säkrar stöd från andra stater i Europa, så kanske hon sätter igång ett reellt långsiktigt skifte i relationerna mellan EU och USA, skriver Henry Farrel i Washington Post.

President Donald Trump själv är däremot nöjd med sin resa och twittrade på söndagsmorgonen att han just kommit tillbaka från Europa och att resan varit en succé för Amerika.

Presidenten fick också erkänsla från Bob Corker, republikan och ordförande i senatens utrikesutskott, som inte alltid berömmer Donald Trump.

Corker anser att Donald Trumps resa varit närmast perfekt och att den inneburit stora framsteg på flera områden, enligt ett uttalande på hemsidan.