Blandade känslor om nya flygplatsen i Sälen

3:17 min

Nu är det klart att staten skjuter till en kvarts miljard till en utbyggnad av Sälens flygplats, det efter att EU-kommissionen gett stödet grönt ljus.

Vad tycker du om nya flygplatsen i Sälen? Diskutera gärna på vår sida på Facebook.

– Jag är väldigt glad, jag tror att det här kommer vara viktigt för besöksnäringen i hela norra Dalarna, säger Hans Unander (S) kommunalråd i Malung Sälens kommun.

I ljudfilen hör du också Charlotte Skott, VD Destination Sälenfjällen, Thommy Backner, VD för Högfjällshotellet, och röster bland folk i Malung-Sälen.

Investeringsstödet på 250 miljoner kronor, som beslutades för tre år sedan av den då borgerliga regeringen, har nu godkänts av EU-kommissionen. Satsningen innebär bland annat att flygplatsens start- och landningsbana förlängs till 2 500 meter. Totalkostnaden beräknas till närmare 700 miljoner kronor.

Konsortiet bakom projektet, Scandinavian Mountains Airport, räknar med att hundratusentals charterresenärer ska använda flygplatsen inom några år, en förutsättning för att den inte ska gå med förlust. 

Transportekonomen och miljöpartisten Arne Karyd, som utrett Sälensatsningen, sågar prognoserna. Så många nya skidturister kommer inte bara för att man bygger en flygplats, säger han i en intervju med SVT Nyheter Dalarna.