Veterandagen firas i Eskilstuna

1:11 min

Idag firas Veterandagen på många håll runt om i Sverige. På Fristadstorget i Eskilstuna har kommunen och Fredsbaskrarna Södermanland en ceremoni under morgonen och förmiddagen.

Syftet är att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och så minns man personer som stupat eller omkommit.

– Det är en väldigt viktig dag, att vi veteraner får möjlighet att känna erkänsla och få respekt från allmänheten och politiker för de insatser vi har gjort, säger Per Lennartsson t.f generalsekreterare för Fredsbaskrarna och Sveriges veteranförbund.

Firandet fortsätter i Stockholm med bland annat en parad. Konungen kommer också dela ut medaljer till svenskar som gjort insatser utomlands. Det sker vid det nationella veteranmonumentet Restare utanför Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Medverkar gör, förutom H. M. Konung Carl XVI Gustaf, överbefälhavare Micael Bydén.

– Sverige har 250 soldater i Mali och ett antal i Irak, men också personal som gör civila insatser. 500 personer är i tjänst och gör någon form av insats utomlands, säger Per Lennartsson.