Dejtingrånen

Fängelse för mordförsök på myndighetschef

1:48 min

Fyra års fängelse blir straffet för den 19-åring som försökte rånmörda en myndighetschef i samband med en dejt i Uppsala i vintras.

Myndighetschefen hade stämt träff med 19-åringen via en dejtingapp. De skulle ses utanför Ekonomikum i Uppsala på kvällen den 29 januari. 19-åringen dök dock aldrig upp och myndighetschefen gick hem till sig.

Men i hans trappuppgång fanns två män som krävde att få nycklarna till hans lägenhet och när han vägrade blev han attackerad. Han lyckades fösa ut dem genom porten. Först när de försvunnit förstod han att han blivit knivskuren.

Han tog sig till grannen och bad om hjälp att ringa ambulans. Sedan sjönk han ihop i trapphuset. På sjukhuset kunde man konstatera att mannen hade fått minst 16 knivhugg i bland annat ansiktet, bröstet och magen.

I sökandet efter de misstänkta kom en polis att tänka på att han en månad tidigare kört en ung man från häktet till en adress i närheten av brottsplatsen.

Spåren ledde vidare till en lägenhet i Stenhagen. När polisen kom dit stod 19-åringen i köket och tvättade sin jacka med fönsterputs. Polisen hittade blod på jackan som med största sannolikhet kommer från myndighetschefen.

19-åringen erkände att han gått hem till myndighetschefen för att råna honom och att han använt en kniv. Han berättade också att han slängt kniven i Fyrisån på väg ner på stan.

Polisens dykare hittade kniven. DNA som med största sannolikhet kommer från myndighetschefen hittades både på skaftet och eggen. På skaftet fanns DNA som troligen kom från 19-åringen.

Två veckor senare greps även en 18-årig man som också varit åtalad misstänkt för mordförsöket. Men han frias av Uppsala tingsrätt. 18-åringen har erkänt att han varit delaktig i ett försök till utpressning och att han var på platsen men han har förnekat all misshandel. Enligt tingsrätten är det inte visat att 18-åringen använde kniv mot myndighetschefen eller att han visste att 19-åringen hade med sig en kniv.

Mordförsöket på myndighetschefen var bara det sista av en rad brott med liknande upplägg.

Två veckor tidigare, den 15 januari, var 19-åringen på dejt hemma hos en 67-årig man i en mindre ort utanför Uppsala. Men dejten övergick i ett rån när 19-åringen drog fram sin kniv och band 67-åringen varpå han tog bland annat en dator, kontanter, smycken, alkohol och ett dryckeshorn.

Därefter tvingade 19-åringen och andra personer mannen att att köra in till Uppsala i sin egen bil. Där tvingades han lämna ifrån sig sitt bankkort med kod, Gärningsmännen tog ut 4 400 kronor, varpå de slängde ut honom ur bilen och körde därifrån.

Åklagaren hade väckt åtal för människorov men 19-åringen döms för det mindre allvarliga brottet olaga frihetsberövande.

Den 18-årige mannen som suttit frihetsberövad stod åtalad för inblandning i kidnappningen men frias även här.

Den 14 januari stämde 19-åringen träff med ett tredje offer utanför en pizzeria i Uppsala. När de möttes riktade 19-åringen sin kniv mot mannen och tvingade till sig hans mobiltelefon. "Jag räknar till 5 sedan hugger jag", ska 19-åringen ha sagt, enligt mannen, som blev så rädd att han sjönk ner på knä.

19-åringen döms också, tillsammans med tre andra män, för ett rån i Uppsala den 27 november i fjol. Med sparkar och slag tvingade gärningsmännen till sig offrets mobiltelefon, smycken, klocka och bankkort. De övriga tre döms till ett års fängelse.

19-åringen döms att betala stora skadestånd: 130 000 kronor till myndighetschefen, 38 900 kronor till 67-åringen som han kidnappade och 12 000 kronor till mannen som han rånade utanför pizzerian. Dessutom ska han solidariskt med de andra dömda betala 28 000 kronor i skadestånd till personen som rånades den 27 november.