Gåtfulla bilder i 100 år gammalt fotoalbum blev motor i fotoprojekt

6:52 min

46 försvunna bilder i ett fotoalbum från en missionsstation i början av 1900-talet, det blev starten på konstnären Helga Härenstams senaste projekt.

– Det är ett väldigt trasigt album, flera av bilderna håller på att ramla ur, en del är borta och en del bortblekta, säger Helga Härenstam och bläddrar i det som varit hennes farmors fotoalbum. 

– Det finns nästan ingen fakta, inga namn på människor som är med på bilderna. Jag tyckte det var spännande att ha som utgångspunkt. Att fylla i luckorna, säger Helga Härenstam.

Det har gått fem år sedan hon ärvde albumet efter sin farmor, som bodde några år på en missionsstation under barndomen i södra Afrika, i dåvarande brittiska kolonin Rhodesia, nuvarande Zimbabwe. "I väntan på vad som komma skall" står det i snirklig blyerts över en bild som saknas i albumet. Det blev också titeln på projektet.

– Den där texten blev en ram. Det där "som komma skulle", det var min resa dit och att jag skulle fylla i de där bilderna som saknades. Jag jobbar väldigt associativt. Så jag tänkte att det kommer inte blir några före-och-efter-bilder, utan istället en lek, berättar Helga Härenstam.

Jag tyckte det var spännande att ha som utgångspunkt. Att fylla i luckorna.

Det ännu inte färdiga projektet hänger längs väggarna i Helga Härenstams ateljé vid Älvsborgsbron i Göteborg. Där finns förstoringar av originalbilder, de nya bilderna och olika rubrikrader. Förra året reste hon till Zimbabwe och spenderade några intensiva dagar på missionsstationen som fortfarande finns kvar. Men det är inget fotojournalistiskt projekt betonar hon, utan bygger hennes egna tankevandringar - samtidigt som det väcker frågor om till exempel kolonialism. Hon visar en av bildserierna på väggen.

– På den här bilden är jag vid Victoriafallen. Jag har fotograferat av drinklistan. Drinkarna heter saker "Dr. Livingstone, I presume?" och "Stanleys" - det verkligen anammar det koloniala. Just det här hotellet är gammalt men det fanns också nybyggda restauranger som på något sätt fortsatte med det här arvet. Jag försöker berätta om det i bilderna, säger Helga Härenstam.

Hör hela reportaget i ljudlänken ovan