Ny våg av bluffsamtal till svenska telefoner

1:37 min

En ny våg av bluffsamtal har ringts till svenska telefoner, nu från telefonnummer på Seychellerna. Det rör sig med all sannolikhet om ett försök att få folk att ringa tillbaks till ett betalnummer.

De senaste dagarna har en stor våg misstänkta bluffsamtal ringts till svenska telefoner. Det rör sig med all sannolikhet om ett försök att få folk att ringa tillbaks till ett betalnummer. Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter ger rådet att inte ringa tillbaka och ta en dialog med telefonoperatören. 

– Jag tycker att man ska polisanmäla om man utsatts för brottsförsök. Har man ringt upp det här telefonnumret ska man ha en dialog med sin telefonoperatör för att veta hur deras policy kommer vara när det gäller utkrävande av telefonkostnad, säger han.

Under morgonen kom nya rapporter i flera medier om bluffsamtal som ringts till svenska nummer efter att samma sak skedde i helgen. 

Liknande händelser har skett tidigare både i Sverige och resten av världen. Bedrägeriet går ut på att försöka göra folk nyfikna och ringa tillbaks. Men då ringer man upp ett betalnummer. 

Den första vågen samtal kom från landsnummer +252 som är Somalia, men nu verkar det ha bytt till landsnummer +248 som går till Seychellerna. 

SVT ringde upp ett av telefonnumren och möttes av en röst som läste från en bok. 

Än så länge har inga fakturor skickats ut så det är omöjligt att säga vad det kan kosta. Det kommer också bero på hur många gånger man ringt och hur länge man stannat på tråden. Jan Olsson berättar om en liknande bluff 2013, då drabbades de flesta ganska lindrigt. 

– Summorna var ganska låga, det var några tior per samtal. Men poängen är att det är så otroligt många som drabbas och gånger en låg summa blir slutsumman väldigt hög, säger Jan Olsson.

Enligt Jan Olsson kan det vara svårt för polisen att utreda den här typen av bluffar. Med hjälp av teleoperatörerna kan de spåras till den utländska telefonoperatören som utnyttjats, men där tar det ofta stopp.