TIBRO

Misstänkt för brutalt bilrån släpptes fri

2:18 min

En man som är misstänkt för att ha misshandlat och rånat en 68-åring i Tibro i samband med en bilaffär i mitten av maj släpptes i fredags efter häktningsförhandling. Misstankarna om det brutala rånet togs aldrig upp i rätten.

– I fredags var det en prövning av en häktning som redan var beslutad om, då valde vi att gå med omhäktning i de ärenden som redan var aktuella, säger åklagaren Hampus Sabel. 

Fredagens häktning gällde misstankar om bland annat grov stöld och stöld. Åklagaren Hampus Sabel säger till P4 Skaraborg att han förväntade sig att mannen skulle omhäktas, men istället beslutade rådmannen vid Skaraborgs tingsrätt att försätta mannen på fri fot.

Samtidigt utreds alltså mannen för det grova rånet den 17 maj. Offret är en 68-åring i Tibro som skulle sälja sin bil. När mannen och 68-åringen provåker bilen, en röd Toyota Celica, så blir 68-åringen knivhotad. Han lyckas slänga sig ur bilen men blir då sparkad i ansiktet och på överkroppen och förutom att mannen stjäl hans bil så blir han också bestulen på sin plånbok och mobiltelefon.

Åklagaren Hampus Sabel medger att den här misstanken om grovt rån var något som rådmannen vid tingsrätten inte kände till när beslutet om frisläppandet togs. Det är också så att brott med minst två års fängelse i sig är häktningsgrundade – minimistraffet för grovt rån är fyra års fängelse.

Hade ni kunnat lyfta in misstankarna om grovt rån i den häktningsförhandling som hölls?

– Det hade vi kunnat göra, säger åklagaren. 

Varför gjorde ni inte det?

– I läget som var då så bedömde vi att det skulle räcka att gå med de ärendena som redan var aktuella. 

Det finns ju ett brottsoffer som blev utsatt för grovt rån, hur går dina tankar ur ett brottsofferperspektiv?

– Det är bara att beklaga om det på nåt sätt leder till att eventuella brottsoffer mår dåligt, säger åklagare Hampus Sabel. 

Mannen som nu är på fri fot har tidigare dömts för en rad brott; stölder, bedrägerier, narkotikabrott och olovliga körningar.

Enligt vad P4 Skaraborg erfar så tittar polisen på en stöld som skedde i Falköping så sent som igår kväll. En man som ville provköra en bil som en privatperson lagt ut på annons stal bilen och försvann. Nu utreder man om det här är samma gärningsman.

Under måndagseftermiddagen greps mannen i Halland, uppger polisen för P4 Skaraborg. Mannen är nu även formellt misstänkt för bilstölden i Falköping under söndagen.