Svårare än någonsin att få personlig assistans

2:37 min

Allt färre personer får hjälp av en personlig assistent som myndigheten Försäkringskassan betalar. Det visar siffror från myndigheten.

En av de som har fått nej är Erika Glännbro. Hon sökte hjälp för sin fyraårige son Oscar som har flera svåra diagnoser.

– Han förstår inga instruktioner, han förstår inte och använder inte tecken utan man måste tolka vad han vill göra. Plus att han kan få epilepsianfall när som helst, tre till fem gånger om dagen.

Oscar har en svår utvecklingsstörning, autism och epilepsi. Han behöver ses till dygnet runt, säger hans mamma.

Personer får oftare nej till ersättning

Det kan vara kommunen eller Försäkringskassan som betalar för personliga assistenter. Tanken är att Försäkringskassan ska betala för dem som har störst behov av hjälp. Men Försäkringskassan säger allt oftare nej. Nu är det bara 14 procent av de som har sökt, som får assistans av Försäkringskassan.

Och när det gäller Oscar så tycker Försäkringskassan att föräldrarna ska klara att ge honom den hjälp han behöver. Men det är tufft, säger Erika Glännbro:

– Det gör ju att man som familj är på bristningsgränsen hela tiden för vad man orkar med, säger hon.

En förklaring till att färre får personlig assistans betald av Försäkringskassan är hur lagen har tolkats av domstolar. Domstol har bland annat bestämt att personer som behöver få mat genom en slang in i magen inte har rätt till assistans.

Regeringen är bekymrad över kostnaden

En annan förklaring kan vara de brev som regeringen skriver varje år till Försäkringskassan. Där har regeringen skrivit att de är oroliga för att personlig assistans kostar mycket pengar.

Men politikern Emma Henriksson från Kristdemokraterna håller inte med. Hon tycker att regeringen borde ta mer ansvar för att hjälpa människor:

– Regeringen har sagt till Försäkringskassan att det ska bli förändringar, att det ska bli en hårdare kontroll, att det ska bli färre antal timmar mot vart vi var på väg. Och regeringen sparar en massa pengar på det här. Regeringen måste ta ansvar så att det här inte fortsätter, säger hon.