Framtiden kommer med chip i handen

2:34 min

Tänk dig att inte behöva ha nycklar, busskort eller gymkort. Att all information du behöver finns på ett chip under huden i din hand i stället. Det finns de som säger att detta är framtiden.

Kanske tycker du att det låter det som science fiction? Det är det inte. Flera företag har nappat på tekniken, och SJ gör just nu försök med att ha tågbiljetten på chippet och det finns redan flera personer som har chippat sig för att kunna ha informationen med sig enkelt.

En av dem är sociala medier-strategen Cecilia Victoria Åslund. Hon blev chippad på en mässa för några veckor sedan. Hon bestämde sig för att göra det när hon fick reda på att hon kunde använda chippet i stället för visitkort.

– Det tyckte jag var klockrent, det är som ett digitalt visitkort i handen, säger hon.

Det kanske finns en del som börjar fundera kring riskerna med den här typen av chip. Datavirus till exempel, skulle inte sådana kunna slå ut tekniken?

– Just nu går inte det, för chippet är passivt. De får bara energi när du är väldigt nära med exempelvis en telefon över chippet. Du kan inte kapa det, säger Cecilia Victoria Åslund.