Skärpt säkerhet på dansk gatufest

2:05 min

I morgon väntas runt 150 000 människor inta Köpenhamns gator, då festivalen Distortion startar. Men terrorhotet gör att säkerheten skärpts.

Distortion startade 1998 som en mindre gatufest där butiker och boende ställde ut högtalare på trottoarerna. Sedan 2011 lockar den över 100 000 besökare varje år.

– Det har blivit något av ett flaggskepp för Köpenhamn, ungefär som Mardi Gras för New Orleans, säger festivalens kommunikationschef Mai Young Øvlisen.

I år har säkerhetsarbetet inför festivalen intensifierats på grund av det förhöjda terrorhotet mot folksamlingar i europeiska städer.

– När polisen höjer säkerhetskraven så följer Distortion med. Det inkluderar bland annat att vi sätter upp hastighetsbegränsande betongklossar runt festivalområdena. Och den planering vi gör många månader i förväg tillsammans med polisen har utvecklats ytterligare.

Vi vill sätta ramarna för att folk kan känna gemenskap och frihet. Men vi har också kontroll.

Att härbärgera en fest större än en Roskildefestival mitt i stan kräver planering. Mai Young Øvlisen säger att publiken ska uppleva festen som ett kaos, men att det är ett orkestrerat kaos.

– Vi vill sätta ramarna för att folk kan känna gemenskap och frihet. Men vi har också kontroll.

Kommer folk fortsätta att komma till Distortion, trots att det finns en hotbild mot stora folksamlingar?

– Distortion kommer från ett basalt, existentiellt behov av att fira livet. Det är den kraft som kan få 150 000 människor att samlas på gatorna. Den kraften tror jag inte man kan hindra, säger Mai Young Øvlisen.