Tobias mästrade ljuset i vinnarfilmen

2:53 min

För andra gången i Cannesfestivalens historia går filmpriset Guldpalmen till en svensk film, "The Square". En värmlänning var med i teamet bakom filmen.

Regissören Ruben Östlund tog emot priset i franska Cannes på söndagen. Där var inte Tobias Henriksson från Årjäng med, men väl i teamet som jobbat med filmen. Tobias jobbar som belysningsmästare och samarbetade tätt med fotograf och regissör.

Belysningsmästarens roll är att skapa en stämning för varje enskild scen, med ljus skuggor färger och kontrast.

Ruben Östlund är känd för att ta om och ta om scenerna innan han är nöjd, vilket betyder mycket arbete för Tobias mellan omtagningarna.

– Han är väldigt noggrann med alla detaljer. I varje tagning är det någon justering. Ibland händer det att man efter 10 tagningar känner att detta funkar inte, vi provar något nytt. Det är sällan man har tid att göra sådana drastiska val, så det är en lyx också att kunna göra sådana grova omkast, säger Tobias Henriksson.

Han kände redan på gymnasietiden i Karlstad att han ville hålla på med film.

– Jag kände nog så, men trodde inte att det skulle bli så. Filmbranschen i Karlstad var ju inte överväldigande direkt så det tog ytterligare ett par år tills jag förstod att det gick att förverkliga den drömmen.

Hur fixade du det?

– Filmhögskolan i Göteborg gjorde en examensfilm i Segmon som jag fick möjlighet att vara med på. Där träffade jag folk som jag än i dag arbetar med. Så det var lite av en slump.

Tobias första uppdrag var att fixa grejer, kaffe till exempel.

– Men jag var rätt kass på det så jag fick börja dra kablar i stället. Jag blev omplacerad, det gick bättre då.