Tidigare landstingschef får 69 300 i månaden – trots nytt heltidsjobb

3:50 min

I ett år har Lena Thelin jobbat som HR-chef på Strängnäs kommun. Men hon är samtidigt anställd av landstinget Västernorrland och får en månadslön på 69 300 kronor för uppdrag som inte kan redovisas.

Lena Thelin anställdes som HR-direktör på landstinget Västernorrland i december 2012. Chefsuppdraget skrevs på tre år men avslutades redan efter ett år. Från november 2013 är hon istället anställd som utredare med bibehållen chefslön på 69 300 kronor i månaden. Hon får ett guldkantat anställningsavtal med mycket tid och pengar för kompetensutveckling.

I juni 2016 börjar hon arbetet som HR-chef på Strängnäs kommun. I anställningsbeviset anges att hon jobbar heltid och hennes lön från kommunen är 63 000 kronor i månaden.  I sin profil på Linkedin som är en webbtjänst för jobbrelaterade nätverk beskriver hon att hon då avslutat sin tjänst som utredare/chefscoach på landstinget Västernorrland. 

Situationen är så här och det är så här vi har löst det och nu är hon på väg att sluta.

Men Lena Thelin fortsätter att få lön från landstinget, 69 300 kronor per månad. När P4 Västernorrland frågar regiondirektör Inger Bergström om varför så svarar hon att Lena Thelin fortfarande är anställd.

– Hennes anställning kommer att upphöra inom kort, men än så länge är hon anställd. Hon jobbar för mig med olika frågor, säger regiondirektör Inger Bergström.

På frågan om vad Lena Thelin har gjort för landstinget under det senaste året, så svarar Bergström att det handlar om ledarskapsfrågor och coachning men hon kan inte mera i detalj beskriva vad Thelin har gjort och det finns inga rapporter eller annat att visa upp.

– Nej, jag har ingen dokumentation. På rak arm kommer jag inte på något som jag kan lämna ut. Jag har ingen offentlig rapport, däremot har jag arbetsmaterial, men det är bara arbetsmaterial.

Nej, jag har ingen dokumentation.

Hur mycket tid Thelin har lagt ner på sitt jobb för landstinget vet Bergström inte heller, men hon har uppfattningen att det är mycket.

I normala fall ska chefer på landstinget inte ha bisysslor. På frågan om inte Bergström själv tycker att det är konstigt att man kan vara anställd på heltid hos landstinget samtidigt som man har ett annat heltidsjobb svarar hon bara att "det har blivit så, ja".

– Det är jättetråkigt att du tycker det är konstigt, men situationen är så här och det är så här vi har löst det och nu är hon på väg att sluta, konstaterar regiondirektör Inger Bergström.

P4 Västernorrland har sökt Lena Thelin utan att få kontakt. På torsdagsmorgonen kom ett mejl. 

"Hej
Jag har legat i sjuksängen i tre dagar och ser detta först nu.
Jag arbetar i Strängnäs kommun och i dagsläget hänvisar jag därför dina frågor till Inger Bergström.

Med vänliga hälsningar
Lena Thelin"