Lysekil

Personal ska skyddas efter sextrakasseri

1:23 min

En inhyrd tjänsteman i Lysekils kommun anmäldes förra sommaren för sexuella trakasserier. Kommunen har nu utarbetat särskilda rutiner för att "medarbetare ska känna sig trygga".

Det var i slutet av förra sommaren som flera kvinnor på mannens arbetsplats anmälde till sin chef att de blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Enligt uppgifter till P4 Väst blev mannen konfronterad med anklagelserna i höstas, men menade att han inte gjort något fel, utan att kvinnorna som anmälde honom egentligen var med på det.

Det är bakgrunden till de nya rutiner som den kommunala förvaltningen i Lysekil nu har infört.

Rutinen är utformad för att "medarbetare i Lysekils kommun ska känna sig trygga i samband med eventuella kontakter" med den här mannen.

Enligt rutinen uppmanas all personal kontakta en namngiven chef för att boka arbetsmöten eller telefonmöten. Personal ska alltså inte kontakta mannen direkt, utan alla möten ska ske via chefen. Alla möten ska dessutom hållas i en särskilt utsedd lokal eller på  "neutral plats utanför kommunhuset" och alltid i närvaro av fyra andra personer.

Mannen är inte kvar på sitt uppdrag på den kommunala förvaltningen i Lysekil, utan hyrs numera in av ett kommunalägt dotterbolag.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) säger till P4 Väst att han tycker att kommunen har vidtagit tillräckliga åtgärder, och att kommunledningen inte längre har något ansvar, då det numera är ett dotterbolag som hyr in honom.