Krig på agendan när Macron tog emot Putin

0:55 min

I eftermiddag möttes Frankrikes nya president Emmanuel Macron och den ryske presidenten Vladimir Putin i Versailles. Mötet kretsade runt krig, kemiska vapen och mänskliga rättigheter. Men anklagelserna om rysk inblandning i presidentvalet "var inget att diskutera" enligt Putin.

De två presidenterna möttes efter en tid av spända relationer länderna emellan, det berättar Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson som har följt mötet.

– Det har varit ganska dåliga relationer mellan Putin och den tidigare presidenten Hollande, beroende bland annat på Syrienfrågan, säger Margareta Svensson.

Syrienfrågan hamnade också högt upp på agendan vid dagens möte. Vid en gemensam presskonferens sa den franske presidenten Emmanuel Macron att han hoppas att samarbetet mellan de två länderna ska förbättras, bland annat för att möjliggöra en politisk lösning på konflikten i Syrien.

– Syrien är en av de absoluta högst prioriterade ämnena att diskutera för Macron då det också handlar om kampen mot terrorism. Frankrike hoppas att man ska kunna komma fram till en diplomatisk lösning med alla inblandade parter i konflikten, men det man hunnit komma överens om idag är att kemiska vapen inte ska få användas. Macron har även lyft den humanitära aspekten, att civila inte ska drabbas på grund av storpolitiska låsningar, säger Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson

De två presidenterna har också diskuterat en annan konflikt av stort intresse för länderna -  kriget i Ukraina. Även i denna konflikt önskar Macron se en fredlig lösning och att Minskavtalet om fred i Ukraina ska respekteras. Enligt Macron ska de två ledarna enats om att nya fredssamtal bör hållas inom "dagar eller veckor". Putin sa under presskonferensen att västs sanktioner mot Ryssland på grund av landets aktiviteter i östra Ukraina inte tillför något för att stabilisera situationen i konfliktområdet.

Macron väckte även frågan om mänskliga rättigheter och situationen för minoriteter i Ryssland, ett aktuellt exempel är Tjetjenien där homosexuella män har fängslats och torterats.

– Macron sa att minoriteter måste respekteras och Putin svarade att man har tagit initiativ för att undersöka vad som hänt, vilket Frankrike ser som ett tecken på framgång. säger Margareta Svensson.

Under presskonferens tillbakavisade Putin anklagelserna, från bland annat Macrons tidigare valkampanj, om att Ryssland ska ha försökt påverka presidentvalet Frankrike, likt uppgifterna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol.

På frågor från pressen om de två presidenterna diskuterat saken svarade Putin att "det inte finns något att diskutera". Att Putin träffat Nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen en månad innan det franska valet betydde inte att man försökt påverka valet, sa Putin.

Mötet mellan de två presidenterna hade redan på förhand väckt känslor, berättar korrespondent Margareta Svensson.

– Det finns kritiska röster som säger att det här mötet är lite för storstilat för att ta emot den ryske ledaren som ju också har sanktioner från EU emot sig. Det som Macron vill göra är att åtminstone öppna upp och förbättra de fransk-ryska relationerna och hålla en dialog med Ryssland.